Hias Bilik Tidur Dengan Cepat dan Jimat

Baru sahaja enam bulan lepas anda mengubah suasana bilik tidur, dan hari ini hendak diubah semula. Bukanlah pelik jika anda seorang yang sentiasa sukakan suasana baru. Memang manusia berhajatkan persekitaran yang dapat memenuhi kehendaknya. Hendak mengubah dunia sekeliling kita, mungkin tidak mampu. Jadi, rumah yang kita miliki menjadi suatu tempat mencurah keinginan dan citarasa peribadi yang paling sesuai.


Dalam menghias rumah, selalunya, bilik tidur jarang di beri perhatian. Mungkin sebab bilik tidur bukan untuk tatapan tetamu kita. Adakah pujian tetamu yang kita harapkan?, atau keselesaan kita?. Sekiranya tidak mempunyai masa atau wang untuk mengubah penampilan bilik tidur anda, ikuti beberapa idea yang mungkin membantu anda menghias semula dengan cepat dan jimat.

#1 Cat semula

Dengan menukar warna bilik tidur, anda akan mengubah suasananya dengan sekelip mata. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan warna yang terang (bright color) untuk menggantikan suasana dull sebelum ini. Anda juga boleh menggunakan kombinasi beberapa warna untuk dinding di situ. Bilik tidur anda akan kembali segar dan mengujakan. Psikologi warna dalam hiasan dalaman.

#2 Ganti set cadar dan langsir

Satu lagi cara, ganti set cadar, sarung bantal, comforter dengan tema warna yang lebih menonjol. Tumpukan pada pemilihan tema warna yang sesuai. Soal kualiti boleh diketepikan sekiranya kurang berkemampuan. Percaya atau tidak, walaupun hanya menukar comforter dan sarung bantal, anda akan memperoleh perubahan yang diharapkan. Untuk lebih lengkap, ganti langsir mengikut tema baru yang dipilih.

#3 Letak hamparan, permaidani atau rug

Ini cara yang paling mudah untuk menghias bilik tidur anda dengan cepat. Jika diletak ditempat yang betul, hamparan atau rug ini akan menjadi titik tumpuan (focal point) bilik tidur anda. Focal point penting dalam dekorasi. Pilih dengan bijak hamparan yang ingin digunakan agar kewujudannya mampu memberi kesan pada keseluruhan suasana bilik tidur anda. Contohnya, jika bilik tidur anda berkonsep kontemporari, pilih corak geometri pada hamparan anda. Corak dan tekstur dalam dekorasi.

Post a Comment

Home Decor : : Tip Dekorasi dan Hiasan Dalaman Rumah

Copyright © 2011 DEKORumah | Powered by Blogger | Designed and preserved by 54Blogger